4 timemanagement tips voor meer concentratie

Gedurende je werkdag wordt jouw aandacht continue opgeëist. Of het nu telefoontjes van klanten zijn, collega’s met prangende vragen of een stroom aan e-mail: ze zorgen ervoor dat jij je niet kunt concentreren op de klus voor je.

 

En dat is vervelend:

 

Niet je volledige aandacht aan een taak kunnen geven, levert namelijk stress op. Laat staan dat het jouw productiviteit of de kwaliteit van je werk ten goede komt.

 

Om dit te voorkomen, volg je onderstaande 4 timemanagement tips op. Stuk voor stuk zorgen ze ervoor dat je minder snel wordt afgeleid en jij je weer kunt concentreren op werk dat daadwerkelijk belangrijk is.

 

Pas ze toe:

1.   Kies drie prioriteiten uit waaraan je die dag werkt

Weet je vooraf niet wat jouw werkdag in petto heeft, dan creëer je onbewust ruimte voor afleiding. Je weet niet welke taken jouw tijd en aandacht verdienen en geeft deze daarom maar aan alle ad-hoc klusjes of verzoeken die zich spontaan voordoen.

 

Wil je echter geconcentreerd kunnen werken, dan dien je prioriteiten te stellen. Deze taken krijgen voorrang op alle andere, minder belangrijke taken. Op die manier werk je doelgerichter en kun je makkelijker je focus bewaren.

 

Kies daarom dagelijks 3 taken waaraan je die dag wilt werken en focus je enkel daarop. Pas wanneer ze klaar zijn sta je randzaken toe.

 

Vind je het je lastig om prioriteiten te stellen omdat je door de bomen het bos niet meer ziet? Overweeg dan eens het volgen van een cursus Time Management. Daar leer je onderscheid maken tussen wat echt belangrijk is en wat enkel belangrijk voélt.

2.   Reserveer tijd in je agenda om aan deze taken te werken

Nu je weet aan welke taken je gaat werken, dien je tijd vrij te maken zodat je er ook daadwerkelijk aan toekomt. Houd daarom dagelijks een tijdsblok in je agenda vrij — tijd die jij enkel besteedt aan het uitvoeren van bovenstaande prioriteiten.

 

Dit ongestoord kunnen werken aan een taak, zorgt ervoor dat je ontzettend veel werk kunt verzetten. Meer dan wanneer je je werk over een hele dag zou uitsmeren. Goed voor je productiviteit, beter nog voor je concentratie.

 

3.   Werk niet in dezelfde omgeving al waar je ontspant

Daarnaast speelt ook de omgeving waarin je werkt een grote rol

bij het vasthouden van je focus.

 

Een kantoorruimte waar bijvoorbeeld collega’s tal van telefoontjes plegen is geen geschikte plek om aan concentratie-klussen te werken. Dit geldt ook andersom: een ruimte waar je normaal tot ontspanning komt, spoort niet aan om gefocust een verslag te schrijven.

 

Let er daarom op dat je een plek kiest die aansluit bij de werkzaamheden die je moet verrichten. Een plek die je associeert met werk, en niet met rust en ontspanning — zoals je woon- of slaapkamer.

 

Een lege vergaderzaal is bijvoorbeeld uitermate geschikt om in stilte aan een taak te werken. Of wat dacht je van een bibliotheek of een flex-werkplek? Ideaal om geconcentreerd te kunnen werken, zonder afgeleid te worden.

4.   Neem voldoende rust en schakel af

Om je te kunnen concentreren, zul je daarnaast moeten beseffen dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Even ontspannen en niets doen, is dan ook ontzettend belangrijk wil jij je langdurig kunnen focussen.

 

Neem daarom tussen je taken tussendoor voldoende pauze – zo om de 90 minuten – om je brein en concentratiespanne weer op te laden. En nee: dat houdt niet in dat je je telefoon checkt of je inbox bijgewerkt.

 

Neem je pauze, dan neem je écht pauze. Je strekt je benen, laat de hond uit of nuttigt een kop koffie. Even helemaal niets doen — aahhh…

 

Kortom:

Moeite met concentreren? Pas deze 4 timemanagement tips toe en ervaar dat je niet alleen met meer focus aan een taak werkt, maar dat het ook de kwaliteit van je werk ten goede komt.

 

Hoe je dat deed?

 

  1. Kies drie prioriteiten uit waaraan je die dag werkt
  2. Reserveer tijd in je agenda om aan deze taken te werken
  3. Werk niet in dezelfde omgeving al waar je ontspant
  4. Neem voldoende rust en schakel af

 

Zo simpel kan het zijn.