Foto’s maken met een telefoonlens

Bijna elke smartphone beschikt tegenwoordig over een camera. De kwaliteit van de camera wordt steeds beter maar met een telefoonlens worden de foto’s nog net wat mooier. Erg handig als je vaak foto’s of video’s met je telefoon maakt. Een telefoonlens kun je bijvoorbeeld bij 123megastore aanschaffen.

Waarom een telefoonlens?

Een telefoonlens plaats je letterlijk voor de camera van je telefoon. Hierdoor worden beelden nog scherper en mooier. Een telefoonlens wordt ook wel een voorzetlens genoemd omdat je de lens er dus voorzet. Het is handig in gebruik omdat je de lens via een clip-on systeem makkelijk op je telefoon kan plaatsen. Je hoeft de lens dus zelf niet vast te houden.

Verschillende varianten

Telefoonlenzen bestaan uit verschillende varianten. Een aantal daarvan zijn erg populair en worden dan ook het meest gebruikt. Elk type heeft weer andere kwaliteiten en eigenschappen.

Fisheye lens

Met een fisheye lens creƫer je een breed gezichtsveld van 180 graden. Hierdoor komt veel van de omgeving in beeld. Met deze lens lijkt de foto of video genomen vanuit een vissenkom. Hierdoor wordt het beeld bolvormig vervormd waardoor het beeld op de foto heel anders is dan de werkelijkheid. Het geeft dus een leuk effect. Het is leuk om met deze lens te experimenteren want je kunt er veel creaties mee maken.

Groothoeklens

Bij een groothoeklens zorg je er ook voor dat je een groter oppervlak op de foto kunt zetten maar het werkt wel anders dan de fisheye lens. Deze lens is uitermate geschikt voor groepsfoto’s zodat iedereen ook echt op de afbeelding past. Het is niet hetzelfde effect als een fisheye lens maar het zorgt er wel voor dat objecten die dichtbij staan veel groter lijken dan de achtergrond. Deze lens wordt veelal gebruikt bij architectuur-, landschaps- en interieurfotografie. Maar ook voor een groepsfoto kun je deze lens dus goed gebruiken. 

Macrolens

Een macrolens gebruik je wanneer je heel gedetailleerd wilt fotograferen. Met deze lens kun je erg goed op kleine details inzoomen en alsnog haarscherp vastleggen. Deze lens kun je goed gebruiken voor close-up foto’s maar ook voor het fotograferen van producten. Wil je er iets speciaals mee doen? Probeer dan eens de natuur in te gaan en kleine insecten en bloemen vast te leggen. Het resultaat zal je verbazen. Doordat je deze lens ruim kunt instellen kun je dingen dus op ware grote vastleggen. 

Telelens

Wanneer objecten verder weg staan moet je vaak gaan inzoomen. Bij een telelens is dat juist niet nodig. Met deze lens ben je in staat om objecten die verder weg staan goed op de foto te krijgen zonder dat je hoeft in te zoomen. Zo wordt het beeld tenminste niet onscherp. Deze lens wordt vaak gebruikt voor safari- en astrofotografie maar je kunt deze telefoonlens ook heel goed gebruiken voor het fotograferen van sporters of natuur. Deze lens heeft een goede scherptediepte waardoor objecten erg scherp worden weergegeven en duidelijk zichtbaar zijn ten opzichte van de achtergrond. 

Telefoonlens vs. objectieven

Met een telefoonlens kun je erg mooie foto’s en video’s maken. Wel is de kwaliteit minder dan dat je met een professionele camera en objectieven aan de slag gaat. Hoe beter de kwaliteit van de camera op je telefoon is hoe beter ook de foto’s worden. En de lenzen zijn erg makkelijk te gebruiken en stukken goedkoper dan professionele objectieven.