Minder stress dankzij erp

Enterprise Resource Planning. Het klinkt spannend en dat is het ook. Het is een parapluterm waaronder alle processen en onderdelen van het bedrijf geschaald kunnen worden. Het is daarnaast de manier om jouw idee uit te werken zonder extra stress mee te krijgen. Het zorgt er namelijk voor dat jouw tweedimensionale idee een driedimensionaal product kan worden waar de klanten ook daadwerkelijk geld voor willen betalen. Voor ons bureau is erp de sleutel tot succes geworden. Het is de beste stap die we ooit gezet hebben. Het erp systeem neemt namelijk belangrijke stappen van ons over, zodat we altijd de juiste prijzen rekenen voor alle producten, alle medewerkers op tijd betaald krijgen, er altijd materiaal op voorraad is en facturen automatisch verstuurd worden. Bedenk je eens wat dit voor jouw bedrijf zou betekenen. Hoe groot of klein jouw onderneming op dit moment ook mag zijn: De erp software zorgt voor een sterke basis in jouw bedrijf waardoor je veel minder stress hebt. En dat is minder stress over de processen die elke dag, elke week of elke maand doorlopen moeten worden. Conclusie: Je houdt tijd over terwijl je juist meer werk kunt verzetten, op een veel meer ontspannen manier. Dát is waar erp het verschil maakt in jouw bedrijf.

Direct erp opzetten of wachten?

Nadat we onze ervaringen gedeeld hebben op het internet, hebben we veel vragen gekregen van ondernemers over heel de wereld. Bijvoorbeeld de vraag of het slim is om erp te implementeren in een bedrijf dat net gestart is, of dat het verstandiger is om even te wachten tot er meer processen zijn die gedraaid moeten worden. Ons antwoord hierop is simpel: We hebben er spijt van dat we niet op dag één gekozen hebben voor de software, omdat het veel makkelijker is om erp te gebruiken wanneer het op de eerste dag van het bedrijf direct gebruikt worden. Op die manier kun je namelijk veel makkelijker een modulaire aanpak opbouwen waarbij alle processen verwerkt worden in de database. We schatten in dat dit ons 20 uur of meer per week aan manuren had kunnen schelen. Maar goed, sommige dingen kom je gewoon iets te laat achter en dan heb je het geluk wanneer je een goed bedrijf kunt vinden dat de erp volledig in kan bouwen in een bestaand bedrijf. Ons advies is dus om vooral niet te wachten wanneer je op zoek bent naar een manier om de processen in jouw bedrijf te vergemakkelijken. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter het is. Maar dat is met nagenoeg alles wanneer je een schaalbaar bedrijf op wilt zetten.

Wat levert het precies op?

Wanneer we kijken naar de extra opbrengsten, dan kunnen we op dit moment alleen nog zeggen dat het ons bijzonder veel tijd opgeleverd heeft, dat er minder in de agenda is komen te staan en dat het vooral een ontspannen manier van werken is wanneer veel van de repetitieve taken overgenomen worden door een programma dat precies doet wat we ingesteld hebben. Op het gebied van de nettowinst per maand of per jaar zal het zonder enige twijfel een positief effect hebben, zeker wanneer de kosten er eenmaal uit zijn. De eerlijkheid gebiedt ons om toe te geven dat de implementatie van de laatste delen pas recent gebeurd is, waardoor we nog geen concrete cijfers kunnen geven over de exacte opbrengst van de aanpassingen die gedaan zijn door de erp. Een inschatting is ook lastig te maken uiteraard, omdat er altijd een veelvoud aan factoren mee gaat spelen wanneer er aanpassingen gedaan worden in een bedrijf.