Subsidie voor isolatie van je huis?

Een slechte isolatie is de manier om veel geld kwijt te zijn aan je energieverbruik. Wanneer je huis slecht geïsoleerd is moet je hard stoken om je huis warm te krijgen. Er zijn mogelijkheden om je huis extra goed te isoleren. Met een aantal simpele aanpassingen merk je al veel winst. Zo is je huis behagelijker maar kan het je per jaar soms wel honderd euro schelen op je energierekening. Het aan laten brengen van isolatie is dus gunstig voor je portemonnee. Maar daarnaast kun je aanspraak maken op subsidie wanneer je je huis beter laat isoleren. Van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020 is er zelfs een tijdelijke verhoging van de subsidiebedragen. Je kunt aanspraak maken op de subsidie wanneer je minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Wanneer je aanspraak wilt maken op de tijdelijk verhoogde subsidiebedragen, moet minstens 1 van de 2 maatregelen na 1 juni 2020 zijn uitgevoerd en betaald. Dit geldt voor isolatiemaatregelen aan:

  • Dak
  • gevel
  • vloer
  • of glas

De subsidie kun je aanvragen nadat de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Wanneer je over wilt gaan op isolatie, maar je hebt geen spaarrekening waar je dit van kunt bekostigen. Dan kun je gebruik maken van een energiebespaarlening. Dit is een lening tegen een lage rente voor eigenaren van een koopwoning.

Wat voor manieren van isolatie zijn er?

Je kunt je huis isoleren door middel van vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of door dubbel glas te laten zetten. Dit is meestal een grote klus die kostbaar is. Ondanks dat het misschien aantrekkelijk lijkt om het zelf te proberen omdat dit manuren scheelt, is het aan te raden om een professional in te huren voor zo’n klus. Op deze manier scheelt het tijd, want een professional doet het vaker, het is in één keer goed en er wordt direct gebruik gemaakt van het materiaal wat het meest geschikt is voor jouw woning. Dit is een grote investering. Maar je kunt hiermee dus gebruik maken van subsidie of energiebespaarlening. Bij het isoleren van bijvoorbeeld een spouwmuur in een hoekwoning kun je wel €2000,- kwijt zijn. Maar dit geeft een enorme besparing op je energierekening. Afhankelijk van hoeveel je gebruikte en in welke staat de isolatie is geweest, kun je zo’n €550 per jaar besparen hiermee!

Wat zijn de voordelen van het aanbrengen van isolatie?

Misschien denk je: het zit wel goed met mijn woning qua isolatie. Maar wist je dat 3 van de 4 woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd? Je kunt informeren bij een energieloket in je gemeente hoe goed jouw huis geïsoleerd is en wat er misschien kan worden verbeterd. Ook via isocoat-isolatie.nl kun je gelijk zorgen voor goede isolatie. De voordelen van een goed geïsoleerd huis zijn enorm. De kosten verdien je zo terug door de lagere energiekosten, je hebt minder last van koude voeten, of überhaupt kou in huis en tocht en je CO2-uitstoot is minder wanneer je huis goed geïsoleerd is. In de winter krijg je je huis een stuk sneller warm wanneer die goed geïsoleerd is. Je hoeft dus niet meer de timer van de verwarming op 2 uur voor je wakker wordt te zetten, om vervolgens wakker te worden van de tikkende verwarming. Je merkt het dus niet alleen in je portemonnee maar ook in behagelijkheid in huis.