Heb ik winterbanden nodig?

Een goede manier om jezelf in de problemen te brengen, is door sneeuw of ijzel in te rijden met een voertuig dat niet is uitgerust voor gladde wegen. Veiligheid begint met het juiste onderhoud van het voertuig en het beslissen of je een set winterbanden op je auto moet installeren. Sneeuwbanden zijn speciaal vervaardigd om je in staat te stellen grip te houden onder weersomstandigheden waarbij standaardbanden niet goed presteren. Als je in een gebied met sneeuw, ijs of koude temperaturen woont, kunnen speciale banden voor de winter je een extra veiligheidsvoordeel bieden dat niet voor alle seizoenen geldt. Ook als je een SUV hebt gekocht om met vertrouwen in de sneeuw te rijden. Waarom winterbanden toevoegen aan je SUV? Nou, hoewel een auto met vierwielaandrijving je kan helpen bij het rijden in sneeuw of ijs, zijn het je banden die je helpen remmen en sturen. Heel wat mensen laten zich misleiden. Maar vierwielaandrijving hebben, wil nog niet zeggen dat je geen banden voor de winter nodig hebt.

In welk opzicht verschillen winterbanden met andere banden

Winterbanden verschillen op een aantal manieren aanzienlijk van seizoens- of zomerbanden. Ten eerste gebruiken ze high-tech rubbersamenstellingen die zijn ontworpen om flexibel te blijven als de temperatuur daalt. De buigzame rubbercompound in koud weer behoudt veel beter contact met de weg dan het keiharde koude rubber op een standaardband. Ten tweede hebben winterbanden loopvlakontwerpen met veel meer bijtranden dan een traditionele band, waardoor je grip krijgt en deze behoudt. Veel winterbanden hebben extra sneden in elk loopvlakblok, lamellen genaamd. De sneeuw die in het patroon wordt vastgehouden, biedt een nog betere grip op de weg. Premium winterbanden gebruiken nog geavanceerdere loopvlakcompounds dan reguliere sneeuwbanden om grip op ijzige oppervlakken te behouden. Wat je vaak uitglijdt, is niet het ijs zelf; het is een dunne laag water tussen je band en het oppervlak van het ijs. Geavanceerde materialen kunnen dat water in het loopvlak trekken, waardoor een beter contact met het oppervlak van het ijs ontstaat. In het kort bieden sneeuwbanden:

  • Meer grip
  • Meer veiligheid
  • Verminderen de remafstand
  • Betere stuurhandeling

Zijn seizoensbanden niet goed genoeg?

Hoewel ze voor alle seizoenen goed zijn, zullen experts je vertellen dat ze niet zo goed in de winter presteren als speciale winterbanden. Optimale prestaties in regen en sneeuw, plus een uitstekend brandstofverbruik, is te veel gevraagd voor de meeste bandenontwerpen. Als je in een warmer gebied leeft en af en toe in sneeuwachtige omstandigheden moet rijden, kunnen seizoensbanden en een set sneeuwkettingen voor noodsituaties voldoende zijn. Zonder kettingen zullen de meeste seizoensbanden je echter niet helpen grip en controle te behouden, zoals een speciale winterband in zware sneeuw-, ijs- of modderige omstandigheden. Als je auto met zomer- of seizoensbanden is uitgerust, wil je misschien naar winterbanden overschakelen of je auto aan de kant houden tijdens de winter. Rijden in sneeuw of ijzel is gevaarlijk en schade aan metalen velgen en brede, low-profile banden van het glijden in met sneeuw bedekte stoepranden kan een dure les zijn. Winterbanden zijn een investering en enkel duur omdat je ze maar een paar keer per jaar nodig hebt. Een alternatief dat je zou kunnen gebruiken, hebben we al vernoemd in dit artikel. Sneeuwkettingen passen over je gewone banden en bieden een enorm hoeveelheid extra grip. Maar het is niet eenvoudig om ze aan te brengen en nog moeilijker als het weer vreselijk wordt en je je aan de kant moet zetten om ze te installeren. Als jouw budget je parten speelt, neem dan een kijkje bij JD Banden & Velgen. Hier vind je winterbanden aan scherpe prijzen voor de merken Audi, BMW, Volkswagen en Mini. Bekijk het aanbod hier www.jdbandenvelgen.nl.