Opleiding Particulier Onderzoeker

Onlangs ben ik van start gegaan met de opleiding tot particulier onderzoeker. Ik was in een sleur geraakt bij mijn vorige werkgever, waar ik al tien jaar in dienst was. Ik vond mijn werk altijd heel erg leuk en heb in de afgelopen jaren mezelf weten op te werken in mijn vakgebied, maar wanneer ik terugkijk op mijn loopbaan zie ik toch dat ik nooit vol overgave en met passie mijn werk heb gedaan. Dit komt waarschijnlijk omdat ik op jonge leeftijd niet mijn gevoel heb gevolgd, maar heb geleerd voor een beroep waarvan ik dacht dat het zekerheid zou bieden in mijn toekomst en mijn carrière. Na tien jaar was het voor mij genoeg en ben ik me gaan richten op wat ik leuk vind om te doen en dat is dingen onderzoeken. Toen ben ik op de opleiding particulier onderzoeker van de International Anti Crime Academy gestuit. Ik was gewoon online op zoek gegaan en kwam op anti-crime-academy.com terecht. De opleiding particulier onderzoeker sprak mij meteen aan. Met deze opleiding kun je namelijk particulier rechercheur of privé-detective worden. Dit klinkt als een baan uit een film, maar dat is niet zo. Het is een serieus beroep waarbij je gegevens verzamelt en onderzoekt, ze analyseert en verwerkt in rapportages. Hiermee werk je mee aan het oplossen van een misdrijf of voorkomen van daden die in strijd zijn met de wet. Echter om dit werk te kunnen en mogen doen moet je een gedegen opleiding voltooid hebben die erkend is met een ECABO-diploma. Met de opleiding particulier onderzoeker kun je dit, voor mij fel begeerde diploma behalen. Ik ben nog nooit met zoveel plezier en enthousiasme aan de slag gegaan.

Zo ziet de opleiding particulier onderzoeker eruit

De opleiding particulier onderzoeker volg je klassikaal. Er zijn vier lesdagen waarin de theorie wordt uitgelegd. Daarnaast is het belangrijk om praktische kennis en ervaring op te doen. Met behulp van een coach die is aangesteld voor de opleiding particulier onderzoeker ga je aan de slag met casussen uit de praktijk. De opleiding particulier onderzoeker maakt daarmee een mooie mix van theorie en praktijk, waarbij je direct je kennis kunt toepassen. Zo leer je om te gaan met:

  • De belangrijkste wetten
  • Hoe de wetten te interpreteren
  • De diverse vormen van recht, zoals strafrecht, civielrecht en bestuursrecht
  • Vorderingen, zoals strafvorderingen
  • Hoe je technisch onderzoek doet
  • Hoe je tactisch onderzoek doet
  • Hoe online onderzoek te doen, denk aan Open Source Intelligence en digitaal recherchewerk
  • Technieken voor observatie
  • Technische middelen voor observatie

Je krijgt begeleiding met voorbereiding op het examen ‘Basiskennis & Wettelijke Kaders’. Daarnaast is er een examen voor ‘Onderzoek & Rapportage’. Ook hiervoor krijg je begeleiding op het examen voor te bereiden. De lessen zijn erg inspirerend en worden gegeven door een gediplomeerd particulier onderzoeker die ruim 15 jaar ervaring heeft in dit vakgebied. De opleiding particulier onderzoeker is daardoor erg praktijk gericht, zodat je tijdens de opleiding al een goed beeld krijgt van je mogelijkheden na de opleiding.

Wat kun je met deze opleiding

Ik dacht dat het werk als particulier onderzoeker automatisch zou inhouden dat ik voor de politie zou werken, maar er zijn veel meer mogelijkheden na de opleiding particulier onderzoeker. Zo kun je naast binnen- en buitenlandse recherche ook werken voor banken, verzekeringsmaatschappijen, onderzoekbureaus voor schade, overheden en meer. Het werkveld is daarmee dus erg breed en de kans om een baan te vinden is groot. Daarnaast biedt International Anti Crime Academy ook vervolgopleidingen op de opleiding particulier onderzoeker. Ik kan niet wachten om daarmee aan de slag te gaan.