Wat doet de koolmonoxidemeter precies?

Wat doet een koolmonoxidemelder in huis?  Kan het jou beschermen of is het niet nodig om een dergelijke melder aan te schaffen? Het kan je niet zijn ontgaan, koolmonoxide wordt vrijwel dagelijks aangehaald in het nieuws, hetzij op tv, hetzij in de krant. Het is goed om een melder in huis te hebben, maar wat als deze niet werkt? En waarom is koolmonoxide eigenlijk zo slecht? 

Koop een koolmonoxidemelder: koolmonoxide staat bekend als sluipmoordenaar? 

Koolmonoxide is ook wel bekend als CO. Het is niet voor niets dat koolmonoxide bekend staat als sluipmoordenaar en dat ten zeerste wordt aangeraden om een koolmonoxidemelder aan te schaffen. Je ziet of ruik het niet maar wanneer je het inademt kan het ontzettend schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam. Wist je dat er ongeveer tien tot vijftien mensen per jaar overlijden door koolmonoxidevergiftiging? En dat naast deze mensen wel honderden andere mensen in het ziekenhuis belanden door deze sluipmoordenaar? Er is een oplossing om dit te voorkomen, om je op tijd te waarschuwen. Dat is het aanschaffen van de koolmonoxidemelder. Een koolmonoxidemelder kan waarschuwen voor onveilige situaties die zijn veroorzaakt door koolmonoxide. Regelmatig dien je de goede werking van een dergelijke meter te controleren, volgens specificaties van de leverancier. Na een aantal jaren moeten de melders worden vervangen. Bij het plaatsen moet je de plaatsingsdatum en de vervangdatum met watervaste stift op de voorzijde zetten. Zo weet degene die komt vervangen precies hoelang de koolmonoxidemelder er al hangt. Hoe werkt een koolmonoxidemelder precies? De sensor van de melder bestaat uit een gel, waarin zwavelzuur zit als elektrolyt. De sensor in de koolmonoxidemeter wordt soms blootgesteld aan hogere concentraties koolmonoxide dan dat er normaal in een huishouden voorkomt. Op dat moment start een chemische reactie. De concentratie van koolmonoxide wordt vervolgens uitgedrukt in PPM, parts per million.

Wat als ik koolmonoxidevergiftiging oploop?

De belangrijkste vraag als je koolmonoxidevergiftiging oploopt is of je  uiteindelijk weer kunt genezen. Vanaf het moment dat je deze sluipmoordenaar niet meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen. Zuurstofgebrek kan echter wel schade in de hersenen veroorzaken. Helaas is het ook nog eens zo dat onderzoek uitwijst dat niet alle CO-melders goed werken. Dat is een kwalijke zaak, hierdoor vallen er namelijk onterecht veel onschuldige slachtoffers. Als jij koolmonoxidevergiftiging oploopt doordat een meter zijn werk niet goed heeft gedaan moet je dat te allen tijde melden. De NVWA moet wellicht vaker of beter gaan controleren om te voorkomen dat er nog steeds melders op de markt komen die niet aan de eisen voldoen. Je kunt zelf wel letten op welke meter je koopt, koop namelijk alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Als dat zo is dan voldoet deze aan de technische eisen. Bij voorkeur kun je een koolmonoxidemelder kopen die 5 tot 10 jaar lang meegaat. En om zeker te zijn dat je een koolmonoxidemelder koopt die aan alle vereisten voldoet kun je een kijkje nemen op de website van de Consumentenbond. Daar staat een lijst met alle veilige melders. Een andere website die je kunt raadplegen is de webshop van de Brandwondenstichting.