Cv voor solliciteren

Zit jij op het moment zonder baan en zou jij hier graag verandering in brengen? Dan ga je natuurlijk solliciteren op functies die bij jou passen. Hiervoor heb je echter wel een goede cv nodig. Dit is een afkorting die staat voor Curriculum Vitae, wat letterlijk te vertalen is als de loop van je leven. Het meesturen van een cv bij je sollicitatie is erg belangrijk, zodat een werkgever kan zien wat voor opleiding jij hebt genoten en wat voor werkervaring jij in je leven al hebt opgedaan. Dit zijn dus ook de zaken die je in een dergelijk document vermeldt, waarbij je het bondig probeert te houden. In je cv vermeldt je:

  • het soort middelbare school opleiding en de vervolgopleidingen die jij met een diploma hebt afgerond
  • overige cursussen die je gevolgd hebt
  • de banen die jij hebt gehad en wat voor soort functie je toen had
  • vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt

Daarnaast vermeld je natuurlijk ook persoonlijke gegevens zoals je geboorte datum en je contactgegevens. Het is hierbij niet de bedoeling dat je nog allerlei zaken vermeldt als hobby’s, tenzij deze voor de baan die jij ambieert van belang kunnen zijn.

Cv toelichten in sollicitatiebrief

Hierboven vermeldden we dat het van belang is dat jij je cv bondig houdt, zodat de werkgever een helder overzicht heeft van de taken die jij in het verleden vervult hebt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de naam van jouw baan eigenlijk niet goed dekt wat voor taken je in die functie allemaal had, bijvoorbeeld omdat je veel meer verantwoordelijkheden kreeg dan normaal gesproken bij de betreffende functie horen. Of de eigenschappen die gevraagd worden heb jij met een betaalde baan nog niet kunnen laten zien, maar zijn in jouw vrijwilligerswerk wel naar voren gekomen. In je cv kun je dit niet laten zien, maar in je sollicitatiebrief kun je wel beschrijven hoe een bepaalde functie of vrijwilligerstaak jou heeft voorbereid op het werk waarop jij gaat solliciteren. Het is dus zeker belangrijk om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Daarnaast is ook je motivatie van belang. Want waarom wil jij nu eigenlijk die baan hebben waar jij op solliciteert en waarom zou het bedrijf jou aan moeten nemen? Wat denk je bij te kunnen dragen en waarin verschil jij van anderen? Alleen een goede cv is dus niet belangrijk, het gaat echt om de combinatie met sollicitatiebrief en motivatie.

Probeer op te vallen

Nu is het natuurlijk zo dat er op iedere baan heel veel mensen solliciteren. Hoe zorg jij er nu voor dat jij voor een gesprek uitgekozen wordt? Een opvallende cv, goede sollicitatiebrief en motivatie zijn hierbij van groot belang. Tegenwoordig kun je niet meer volstaan met een cv afgedrukt op simpel wit papier met een eenvoudige opmaak. Wil jij ervoor zorgen dat jij opvalt tussen al die andere mensen die hun sollicitatie hebben opgestuurd, dan zul je het anders aan moet pakken. Op de site van Lifebrander kun je allemaal tips vinden over hoe je het beste al deze documenten op kunt stellen. Je kunt hier bijvoorbeeld lezen over de manieren waarop je jouw Curriculum Vitae in kunt richten, bijvoorbeeld in chronologische volgorde of op competentie en wat de voordelen van beide varianten zijn. Daarnaast vind je er ook tips over het schrijven van je sollicitatiebrief en over nog veel meer zaken die komen kijken bij een succesvolle sollicitatie. Wil jij gaan solliciteren, ga dan eerst naar de site van Lifebrander en bekijk hier de tips voor het opstellen van een cv.